Sinds mei 2024 is Annet trainer geworden bij ReAttach. Dit is een methode die zich specifiek richt op hechting. Hechting is een ‘uitdagend’ onderdeel dat zich niet zo eenvoudig manueel laat behandelen terwijl het vaak wel een grote rol speelt bij het vermogen om autonoom te kunnen reguleren.

Wat is ReAttach?

ReAttach is een innovatieve therapie ontwikkeld door Paula Bartholomeus, een Nederlandse ergotherapeute en psychologe. Deze therapie richt zich op het verbeteren van emotionele en cognitieve regulatie door middel van eenvoudige, effectieve technieken die het brein helpen om trauma en andere psychische problemen te verwerken.

Naar de site van ReAttach

De 5 basisprincipes van ReAttach

De kern van ReAttach bestaat uit vijf basisprincipes:

 1. Tactiele en visuele stimulatie om het brein te activeren.
 2. Helpt cliënten om hun emoties te herkennen en te reguleren.
 3. Bevordert het aanpassen van disfunctionele gedachtenpatronen.
 4. Richt zich op het verminderen van de negatieve impact van traumatische herinneringen zonder herbeleving en hertraumatiserende communicatie.
 5. Stimuleert het vinden van praktische oplossingen voor problemen.

Wetenschappelijke onderbouwing en toepasbaarheid

Er is toenemend wetenschappelijk bewijs dat de effectiviteit van ReAttach ondersteunt. Studies hebben aangetoond dat het een positief effect kan hebben op verschillende psychische aandoeningen, waaronder autisme, ADHD, depressie en angststoornissen. ReAttach is flexibel en kan worden toegepast bij een breed scala aan cliënten, van kinderen tot volwassenen, en voor diverse psychische problemen. Dit maakt het een veelzijdige en waardevolle tool voor therapeuten.

Ervaringen en resultaten

Hoewel ik deze therapie pas kort toepas bij mijn behandelingen, merk ik verbeteringen in emotionele en cognitieve functie na ReAttach-sessies. Dit omvat verbeterde concentratie, verminderde angst, beter emotioneel beheer en een algemeen gevoel van welzijn. De therapie heeft erkenning gekregen van professionele organisaties en therapeuten wereldwijd.

ReAttach opleiding en training

Er zijn trainingsprogramma’s beschikbaar voor professionals die deze techniek willen leren en toepassen. Meer informatie kan je vinden op de website van ReAttach Academy. De opleiding ReAttach bestaat uit 2 delen, voornamelijk online. De 3 praktijkdagen worden gegeven door docenten, waarvan ik er nu 1 ben.

Ik geef training op:

 • 14, 15, 16 oktober 2024
 • 30, 31 januari en 1 februari 2025
 • 17, 18, 19 maart 2025
 • 22, 23, 24 mei 2025
 • 3, 4, 5 juni 2025
 • 29, 30, 31 augustus 2025
 • 25, 26, 27 september 2025
 • 11, 12, 13 december 2025

Inschrijven verloopt via de site van ReAttach. 

Deze training zal niet geïntegreerd worden in TotalBodyReflex. Het betreft echt een aparte opleiding. Ik zal wel het lichaamsgerichte effect verder toelichten tijdens de trainingsdagen.

Naar de site van ReAttach

Annet is officieel trainer bij de ReAttach Academy.