TotalBodyReflex leert de manueel werkende therapeut hun anatomische, fysiologische, embryologische en psychologische kennis te verdiepen en verbreden. Je leert luisteren met je handen, een respectvolle verbinding te maken met de client en op die manier uit te nodigen tot een positief bewustzijnsproces en zelfherstel. 

Door de venen, arteriën, diepe lymfatische structuren en fascia te behandelen, heb je snel resultaat bij lichamelijk trauma. Door een goede afvoer van afvalstoffen en een goede aanvoer van voedingsstoffen kunnen weefsels weer optimaal functioneren.

Een krachtige werking van het autonoom zenuwstelsel zorgt voor een betere verwerking van wat iemand is overkomen. Je leert de voors- en tegens van de Polyvagaal theorie kennen. Door deze kennis in de praktijk toe te passen, leer je wat het effect is van de verschillende modellen. 

Je leert unieke vaardigheden voor het behandelen van het brein en maakt daarmee het verschil.

Door het behandelen van anatomie en psychologie wordt de veerkracht van je client vergroot waardoor deze zijn leven kan vormgeven in zijn omgeving. Zo draag je bij aan Positieve Gezondheid.

De opleiding is conform HBO niveau geaccrediteerd door het SNRO.

De opleiding in het kort

 • De opleiding duurt 4 jaar
 • 2895 euro per leerjaar, vrij van BTW
 • Groepsgrootte: minimaal 10, maximaal 16 studenten
 • Lessen verzorgd door eigen HBO en WO opgeleide docenten
 • Intensieve studiebegeleiding
 • Geaccrediteerd door SNRO voor 110 EC, KTNO voor 110 EC, VNRT, VBAG
 • Geaccepteerd door CRKBO

De opleiding is ingedeeld in 3 niveaus

In niveau 1 leer je hoe de vloeistofstroming van het lichaam werkt en hoe je deze op unieke wijze behandelt door het autonoom zenuwstelsel aan te spreken. Je leert de basis van het immuunsysteem, botweefsel en fascia.

De vloeibaarheid van het lichaam vergroot het herstelvermogen en draagt op een unieke wijze bij aan vitaliteit en veerkracht.

De basisvaardigheden die je in deze vier lessen leert, vormen het fundament van de volgende lessen.

In niveau 2 leer je veel (heel veel) anatomie zoals bloedvaten, lymfe, zenuwen, fascia, orgaanweefsels, spieren en botweefsel. Aan de hand van de embryologische ontwikkeling leer je de samenhang in het lichaam herkennen en behandelen. Zo kom je tot een gefundeerde opbouw van een behandeling.

Je leert wat je kan doen bij spijsverteringsklachten, rugklachten, chronische ziekten en klachten van het zenuwstelsel en ledematen.

In niveau 3 leer je wat trauma is en welke effecten trauma heeft voor de regie van het leven. Je leert trauma en de invloed ervan herkennen door diepgaande kennis van de werking van de Nervus Vagus en het brein. De Polyvagaal theorie vormt het vertrekpunt.

Je leert de doorbloeding van het brein behandelen. En je leert unieke mogelijkheden om het glymfatisch netwerk en de verschillende delen van het brein te behandelen.

Lesdagen

 • Er zijn maximaal 16 studenten
 • Je krijgt les van ervaren docenten
 • Per lesgroep zijn er 3 tot 4 docenten die continu jouw praktijkoefening begeleiden. Zo leer je luisteren met je handen
 • Je leert werken met zachte, milde technieken
 • Je leert je behandeling volgens een embryologisch en anatomisch fundament opzetten, zodat de veiligheid van jouw cliënt altijd gewaarborgd is

Lesmateriaal

 • De syllabus lees je voor de les, zodat je zeker weet dat je goed voorbereid bent
 • Tijdens de les train je je vaardigheden met behulp van technieken van een overzichtelijke website
 • Na afloop van de les is de presentatie en aanvullend materiaal beschikbaar voor extra ondersteuning

Intervisie en supervisie

 • Je oefent tussen de lesdagen door met medestudenten
 • Supervisie organiseer je met TotalBodyReflex therapeuten
 • Docenten  beantwoorden vragen zo snel mogelijk

Oefenen in je eigen praktijk

TotalBodyReflex leer je door het oefenen in je eigen praktijk. Tijdens de lessen wordt de theorie direct vertaald naar de praktijk. Je oefent met medestudenten. In je eigen praktijk kan je met de kennis uit de les gelijk aan de slag. Vanaf de eerste les al!

Examen

Ieder jaar wordt afgesloten met een theorie- en praktijkexamen. Je sluit na 4 jaar je opleiding af met een korte scriptie waardoor je collega’s van jouw ervaring kunnen leren.

Voor wie

TotalBodyReflex is een specialisatie die uitermate geschikt is voor fysiotherapeuten, manueel therapeuten, osteopaten, psychomotorische therapeuten, craniosacraal therapeuten, (voet)reflexologen en mesologen.

Schrijf op tijd in want vol = vol
We bieden je een complete competentie gerichte opleiding met intensieve begeleiding. Er zijn maximaal 16 leerplekken beschikbaar.

Uitgebreide informatie

In de studiegids staat alle informatie nog eens op een rij. In dit document wordt de inhoud van de lessen kort toegelicht.

Praktische informatie

Leslocatie
De opleiding wordt gegeven in een eigen lesruimte, Distributieweg 64 Delfgauw. Er is voldoende parkeerplek. De locatie is goed bereikbaar met het OV. In de buurt van Delft/Delfgauw zijn voldoende overnachtingsmogelijkheden.

Lesdagen
De lesdagen zijn op donderdag en vrijdag van 9:30 uur tot 18:00 uur, 1 keer per maand. Er staat onbeperkt koffie/thee voor je klaar. De lunch is inbegrepen en met dieetwensen wordt rekening gehouden.

Niet inbegrepen
De literatuur is niet inbegrepen bij het lesgeld.

Actuele lesdata

Bekijk hier de actuele lesdata.

Lesdata

Meer informatie

Download de studiegids voor uitgebreide informatie.

studiegids

Technieken en anatomie

Na afronding van niveau 1 krijg je toegang tot een database met behandeltechnieken aangevuld met gedetailleerde anatomie.

MY TotalBodyReflex

Leeromgeving

De online leeromgeving wordt gebruikt om je leerproces nog beter te ondersteunen.

LMS TotalBodyReflex