Ontdek TotalBodyReflex:
anatomie – luisteren – verbinden

TotalBodyReflex biedt manueel werkende therapeuten de mogelijkheid om hun anatomische, fysiologische, embryologische en psychologische kennis te verdiepen en te verbreden. Je leert niet alleen de anatomie visualiseren maar ook leer je luisteren met je handen. Daardoor maak je een respectvolle verbinding met de cliënt, waardoor je hen uitnodigt tot een positief bewustwordingsproces en zelfherstel.

Maak het verschil

Deze opleiding voorziet in unieke technieken, gebaseerd op een diepgaande kennis van embryologie en anatomie, die toegepast kunnen worden op onder andere bloedvaten, zenuwen, lymfe, hersenvliezen, organen, fascia en botweefsel. Je leert hoe jij het verschil kan maken voor mensen met complexe aandoeningen door het brein en het autonoom zenuwstelsel inclusief het glymfatisch netwerk te behandelen. Een effectieve werking van het autonome zenuwstelsel en het brein draagt bij aan een betere verwerking van levenservaringen. In de opleiding leer je de voors- en tegens van de Polyvagaal theorie en door deze kennis in de praktijk toe te passen, begrijp je het effect van je behandeling en werk je aan zelfherstel met blijvend resultaat.

 

Integrale aanpak 

Door het aanleren van unieke vaardigheden voor het behandelen van het brein onderscheid je jezelf als zorgprofessional. De combinatie van anatomie en psychologie vergroot de veerkracht van je cliënt, waardoor zij hun leven positief kunnen vormgeven in hun omgeving. Hiermee draag je actief bij aan Positieve Gezondheid.

Bij TotalBodyReflex bieden we geen afzonderlijke modules aan. Onze lesdagen en lesinhoud vormen een samenhangend geheel, waarbij je wordt verwacht de vaardigheden die je in eerdere lessen hebt opgedaan te begrijpen, integreren, en toe te passen in de volgende lessen. De kennis en kunde die vanaf de eerste les wordt aangeboden, vindt direct toepassing in de daaropvolgende lessen. Deze doelbewuste opbouw van het lesmateriaal is zorgvuldig gekozen om de optimale integratie van kennis en vaardigheden te waarborgen.

Diepgaand leren en effectief toepassen:
onze aanpak

Wij geloven sterk in het direct toepassen van geleerde concepten, waardoor de studenten een dieper begrip ontwikkelen en de aangeleerde vaardigheden effectiever in de praktijk kunnen brengen. Deze aanpak bevordert een continue groei en verdieping gedurende de opleiding.

Om het behandelproces te ondersteunen, bieden wij een online omgeving aan waar studenten aanvullende materialen vinden, hun kennis verder versterken en in contact blijven met de lesstof tussen de fysieke lessen door. Deze combinatie van praktijkgerichte lessen en online ondersteuning biedt een uitgebalanceerde en effectieve leerervaring.

 

Word specialist 

Na afronding van de opleiding ben je een specialist in het behandelen van complexe problematiek gerelateerd aan het (dis)functioneren van het zenuwstelsel. Onderwerpen als NAH, whiplash, CRPS, gedrags- en leerproblemen bij kinderen, overprikkeling, burn-out, psychisch trauma/PTSS komen uitgebreid aan bod.

Stap in de wereld van grensverleggende kennis en holistisch leren met TotalBodyReflex! Gedurende 4 jaar, verdeeld over 8 keer 2 lesdagen per jaar, krijg je de kans om jezelf onder te dompelen in een transformatieve reis van persoonlijke groei en professionele ontwikkeling.

Investeer in jezelf

Voor slechts €2995 per leerjaar, vrij van BTW, openen we de deuren naar een unieke leerervaring. In onze intieme groepen, variërend van 10 tot maximaal 18 studenten, creëren we een stimulerende omgeving waar persoonlijke aandacht en interactie centraal staan.

Onze bevlogen docenten, allen met een solide achtergrond in zowel HBO als WO, bieden inspirerende lessen en intensieve studiebegeleiding om jouw succes te verzekeren. TotalBodyReflex is trots op haar accreditaties door SNRO voor 120 EC, KTNO voor 120 EC, VBAG, en LVNT. Bovendien wordt onze opleiding erkend door CRKBO.

Investeer in jezelf en ontdek de ongekende mogelijkheden van TotalBodyReflex. Schrijf je vandaag nog in en laat deze kans op groei en kennisverbreding niet aan je voorbijgaan!

De opleiding in het kort

 • 8 keer 2 lesdagen per jaar
 • 2995 euro per leerjaar, vrij van BTW
 • Groepsgrootte: minimaal 10, maximaal 18 studenten
 • Lessen verzorgd door eigen HBO en WO opgeleide docenten
 • Intensieve studiebegeleiding
 • Geaccrediteerd door SNRO voor 120 EC, KTNO voor 120 EC, VBAG, LVNT
 • Geaccepteerd door CRKBO

De opleiding is ingedeeld in 3 niveaus

In niveau 1 krijg je inzicht in de dynamiek van de vloeistofstroming in het lichaam en leer je unieke behandelmethoden die het autonome zenuwstelsel aanspreken. Je verwerft kennis over de fundamenten van het immuunsysteem, botweefsel en fascia.

Het optimaliseren van de lichaamsvloeistoffen bevordert het herstelvermogen en draagt op een unieke wijze bij aan vitaliteit en veerkracht.

De essentiële vaardigheden die je in deze vier lessen ontwikkelt, dienen als het solide basis voor de vervolglessen.

In niveau 2 verdiep je je kennis aanzienlijk (en dan bedoelen we echt veel) in anatomie, waaronder bloedvaten, lymfe, zenuwen, fascia, orgaanweefsels, spieren en botstructuur. Door de embryologische ontwikkeling als leidraad te nemen, ontwikkel je het vermogen om samenhang in het lichaam te herkennen en effectief te behandelen. Zo leg je een stevig fundament voor het opbouwen van behandelingen die je leert in niveau 3.

Je verwerft vaardigheden om adequaat om te gaan met spijsverteringsklachten, rugproblemen, chronische aandoeningen en klachten gerelateerd aan het zenuwstelsel en ledematen. Dit niveau biedt een diepgaande benadering van anatomische kennis in de context van praktische behandelingen.

In niveau 3 verdiep je je begrip van trauma en de impact ervan op de levensregie. Door een grondige studie van de werking van de Nervus Vagus en het brein, inclusief een diepgaande verkenning van de voors- en tegens van de Polyvagaal theorie, leer je niet alleen trauma herkennen en begrijpen, maar ook op een adequaat niveau behandelen.

Tijdens de lessen van niveau 3 wordt uitgebreid ingegaan op het autonome zenuwstelsel, de relatie tussen nieren, longen, hart, het viscerocranium en het neurocranium, met speciale aandacht voor de bloedtoevoer naar het brein. Bovendien worden unieke technieken onderwezen om het glymfatisch netwerk en diverse delen van het brein te behandelen. Hiermee ontwikkel je geavanceerde vaardigheden om effectief met trauma om te gaan en herstel op een dieper niveau te bevorderen.

Lesdagen

 • Er zijn maximaal 18 studenten
 • Je krijgt les van ervaren docenten
 • Per lesgroep zijn er 3 tot 4 docenten die continu jouw praktijkoefening begeleiden. Zo leer je luisteren met je handen
 • Je leert werken met zachte, milde technieken
 • Je leert je behandeling volgens een embryologisch en anatomisch fundament opzetten, zodat de veiligheid van jouw cliënt altijd gewaarborgd is

Lesmateriaal

 • De syllabus lees je voor de les, zodat je zeker weet dat je goed voorbereid bent
 • Tijdens de les train je je vaardigheden met behulp van technieken van een overzichtelijke website
 • Na afloop van de les is de presentatie en aanvullend materiaal beschikbaar voor extra ondersteuning

Intervisie en supervisie

 • Je oefent tussen de lesdagen door met medestudenten
 • Supervisie organiseer je met TotalBodyReflex therapeuten
 • Docenten  beantwoorden vragen zo snel mogelijk

Oefenen in je eigen praktijk

TotalBodyReflex leer je door actief te oefenen in je eigen praktijk. De theorie wordt direct vertaald naar praktische toepassingen tijdens de lessen, waar je samen met medestudenten oefent. Daarna kan je de opgedane kennis meteen in je eigen praktijk toepassen, en dat al vanaf de allereerste les!

Examen

Ieder jaar wordt afgesloten met een theorie- en praktijkexamen. Je sluit na 4 jaar je opleiding af met een korte scriptie waardoor je collega’s van jouw ervaring kunnen leren.

Voor wie

TotalBodyReflex is een specialisatie die uitermate geschikt is voor fysiotherapeuten, manueel therapeuten, osteopaten, psychomotorische therapeuten, craniosacraal therapeuten, (voet)reflexologen en mesologen.

Schrijf op tijd in want vol = vol
We bieden je een complete competentie gerichte opleiding met intensieve begeleiding. Er zijn maximaal 18 leerplekken beschikbaar.

Uitgebreide informatie

In de studiegids staat alle informatie nog eens op een rij. In dit document wordt de inhoud van de lessen kort toegelicht.

Praktische informatie

Leslocatie
De opleiding wordt gegeven in een eigen lesruimte, Distributieweg 64 Delfgauw. Er is voldoende parkeerplek. De locatie is goed bereikbaar met het OV. In de buurt van Delft/Delfgauw zijn voldoende overnachtingsmogelijkheden.

Lesdagen
De lesdagen zijn op donderdag en vrijdag van 9:30 uur tot 18:00 uur, 1 keer per maand. Er staat onbeperkt koffie/thee voor je klaar. De lunch is inbegrepen en met dieetwensen wordt rekening gehouden.

Niet inbegrepen
De literatuur is niet inbegrepen bij het lesgeld.

Actuele lesdata

Bekijk hier de actuele lesdata.

Lesdata

Meer informatie

Download de studiegids voor uitgebreide informatie.

studiegids

Technieken en anatomie

Na afronding van niveau 1 krijg je toegang tot een database met behandeltechnieken aangevuld met gedetailleerde anatomie.

MY TotalBodyReflex