TotalBodyReflex is een manuele behandelvorm waarbij de samenhang tussen vorm, functie en omgeving centraal staat. In lijn met de beweging van Positieve Gezondheid, verankerd in de reguliere gezondheidszorg, beschouwen we het lichaam niet als een optelsom van delen, maar als een samenhangend geheel. Tijdens de behandeling volgen we de chronologie van het embryonale ontstaan, wat leidt tot echt herstel van binnenuit.

De opleiding leert je subtiele reflexritmes van bloedvaten, zenuwen, lymfe, spieren, botweefsel, organen, fascia, het autonoom zenuwstelsel en de hersenen waar te nemen en effectief te behandelen. Dit is een innovatieve ‘hands-on’ benadering. Naast anatomische, fysiologische en embryologische kennis wordt ook inzicht van Sharon Giammatteo, Peter Levine en Bessel van der Kolk geïntegreerd voor een uitgebreide benadering.

Wat is de methode

De innovatieve benadering van deze behandelmethode ligt in het creëren van optimale omstandigheden voor zelfherstel door beïnvloeding van onder andere het autonoom zenuwstelsel. Door middel van ‘luisteren naar het lichaam’ vraagt de therapeut wat het lichaam nodig heeft om weer vloeibaar en in balans te komen. Dit resulteert in het herstel van weefsels en uiteindelijk in langdurige vitaliteit en veerkracht. De behandeling richt zich op de bloedvaten, diepe lymfatische structuren, fascia, het autonome zenuwstelsel en de hersenen, wat de kern vormt van deze therapie. Daarbij wordt diepgaande anatomische en fysiologische kennis overgedragen en toegepast.

Hoewel deze aanpak misschien grenzen van de verbeelding lijkt te overschrijden, is het belangrijk te benadrukken dat deze kennis wetenschappelijk onderbouwd is. Echter, ware kennis komt pas tot zijn recht wanneer het leidt tot professioneel handelen en tastbare resultaten oplevert. Osteopaten en fysiotherapeuten die de opleiding hebben gevolgd, staan versteld van de effecten en de toegevoegde waarde die ze in de praktijk ervaren.

Hoe gaat dat

Samen met je cliënt ga je op ontdekkingsreis om antwoord te vinden op de vraag: ‘Wat is er gebeurd?’ Je onderzoekt niet alleen de gebeurtenissen, maar ook hoe je cliënt hiermee omgaat. Je analyseert de impact op zowel de fysieke als mentale gezondheid en identificeert relevante omgevingsfactoren. Gezamenlijk zoeken jullie naar constructieve oplossingen.

We ondersteunen mensen in hun herstelproces. Met aandacht en met een open blik kijken we samen naar de mogelijkheden voor gezondheidsbevordering en preventie. Vanuit compassie werken we aan herstel, vitaliteit en veerkracht.

Na het lichamelijk onderzoek start je met een hands-on behandeling, waarbij je de vrijheid hebt om je eigen kennis en ervaring in te brengen. Tijdens de opleiding leer je het onderscheid tussen werken ‘in’ en ‘met’ het lichaam op een non-invasieve wijze. Je nodigt het lichaam uit om te verzachten en ontwikkelt de vaardigheid om anatomie zeer specifiek te behandelen. Hoe gerichter de aanpak, hoe indrukwekkender het resultaat.

TotalBodyReflex reikt geen snelle trucs of manipulatietechnieken aan, hanteert geen vaste protocollen, stelt geen diagnoses en activeert geen ontgifting. Wij bieden geen supplementen of andere voedingsmiddelen aan. Onze focus ligt op een holistische en niet-invasieve benadering van herstel en welzijn.

TotalBodyReflex onderscheidt zich van osteopathie, craniosacraal therapie, viscerale therapie, acupunctuur en andere benaderingen doordat het de anatomie reflexmatig benadert, zonder direct ‘in’ het lichaam te werken. De behandeling omvat geen ‘manipulatie’ of ‘indringing’, waardoor het herstel van de anatomie (in vorm en functie) vanuit de cliënt zelf kan herstellen. Als behandelaar vereist dit een grondige kennis van de menselijke embryologie, anatomie en fysiologie.

,,

Voor mij als bevlogen fysiotherapeut biedt de opleiding een gestructureerde benadering met uitleg over het concept van stroming. Dit heeft mij aanzienlijk geholpen bij cliënten met lokale letsels waarbij het herstel vertraagd is. In de reguliere fysiotherapie ontbreken vaak specifieke handvaten voor vertraagde herstelprocessen. Hoewel externe factoren vaak benadrukt worden, wordt er minder aandacht besteed aan interne lichaamscondities.

In mijn praktijk heb ik succesvolle resultaten behaald, zoals bij een hardloper met aanhoudende enkelklachten na een val van een rots. Ondanks eerdere behandelingen zonder succes, kon ik met behandeling van de doorbloeding vanaf het sacrum voor 90% verlichting bieden. Voor de laatste 10% heb ik me gericht op bloedvaten in het abdomen. Dit illustreert dat TotalBodyReflex een waardevolle aanvulling kan zijn op het arsenaal van de fysiotherapeut, zelfs bij schijnbaar complexe gevallen buiten het traditionele werkveld.

Anke Stevens, fysio- en visceraal therapeut

Het is in vergelijk met andere opleidingen een andere kijk op zelfheling. Niet manipuleren maar daadwerkelijk de mogelijkheden bieden aan het eigen systeem om weer te helen. Ik dacht dat ik veel wist maar ik heb zo veel meer inzicht en diepgang gekregen.

Carolien Dudink, osteopaat

TotalBodyReflex brengt mij een gigantische verdieping in het werk wat ik dagelijks doe in mijn praktijk. De behandelingen die ik heb geleerd, hebben sneller resultaat. Ik kan nu mijn behandeling anatomisch onderbouwen. Vooral complexe getraumatiseerde mensen kan ik nu goed ondersteunen.

Joke Winters, energetisch therapeut

Bij TotalBodyReflex leer ik de reflexwaarneming van het hele lichaam. Nu kan ik vanuit het hele lichaam een fundament bouwen en realiseer ik me wat een verschil dat maakt voor de mensen die ik behandel.

Malou Danoesastro, voetreflexoloog

Een opleiding met zeer gedegen onderbouwing, nieuwe inzichten en zachte veilige technieken gericht op het totale zijn van de client en zijn herstel. Een aanrader!!

Monique de Koning, manueel therapeut, fysiotherapeut, craniosacraal therapeut, IEI therapeut.

Door mijn kennis en kunde te combineren met de manuele  behandelingen van TotalBodyReflex adviseer ik 40% minder supplementen. Ook de hersteltijd van mensen is korter omdat de opname en verwerking van stoffen beter gaat.

Christien Fassaert, mesoloog